Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Herăstrău

Proiect de viitor și Proiecte în derulare

Proiect Social-Cultural-Misionar

Proiectul acesta are scopul dublu care urmărește reorganizarea spațiului existent și valorificarea lui în folosul obștei creștine – și nu numai – din parohia noastră, urmărind cele trei direcții socială, culturală și misionară, ca puncte de rezistență în lucrarea specifică a Bisericii: de sfințire și mântuire a Creației și a Omului.
I. Curte:
– Gard
Gardul se impune să fie deschis, de așa fel încât să lase o bună vizibilitate a Sfântului Lăcaș. De exempu: pe structura de beton actuală, între stâlpii de rezistență, panourile de cărămidă să fie înlocuite cu fier forjat. Gardul din fața bisericii poate dispărea – accentuând ideea de deschidere – lărgind spațiul pietonal, deficient astăzi. Se poate imagina chiar o parcare s-au acces temporar auto (situații speciale, evenimente)

– Monument
Monumentul trebuie să fie vizibil și evidențiat. Monumentul trebuie mutat în colțul curții dat de intersecția străzilor Nicolae Caranfil cu Pipera, cu deschidere către intersecție și public, fără afi rupt de ansamblu. În acest sens, monumentul va fi înălțat pe un postament având în spate trei catarge pe care să fie arborate steagurile statului și al Bisericii. Înălțimea și rezistența catargelor va fi astfel stabilită ca să suporte și greutatea unor banner-re de anunț.

 

– Lumânărar
Lumânărarul va fi reamplasat. În actuala dispunere, lumânărarul, camera de ars lumânările, face un anunț inenstetic tuturor trecătorilor, fiind și subdimensionat. Se impune deci mutarea lui în frontul creat de cavoul ctitorilor, cu o nouă dimensionare care să cuprindă și pangarul (spațiul de desfacere al lumânărilor, cărților bisericești și aobiectelor de cult). Subsolul său va putea fi folosit ca și cameră mortuară – capelă.

II. Biserică
Biserica ar pute fi la rându-i redimensionată prin adăugarea unui pridvor închis care să suporte clopotnița.

III. Centrul Social
Centrul Social al Parohiei va avea ca principal obiect de activitate un after-school, dar prin modularitate și adaptabilitate a spațiului să poată răspunde și altor nevoi ale comunității. În linii mari el poate arăta astfel:
Subsol: parcare, spații de depozitare, magazii și bucătărie(dotată cu lift pentru alimente).
Parter: recepție, capelă, sală festivități și consilii-ședințe (sonorizare, proiecție, multimedia).
Etaj1: patru săli de studiu fiecare cu spațiu bine delimitat și personalizat (ex: fiecare sală să aibă propriul grup sanitar , posibilitatea de servire a mesei). Tot aici se va găsi și un oficiu al corpului profesoral cu utilitățile care se impun.
Etaj 2: Spațiu de odihnă pentru elevi și corpul profesional și o bibliotecă cu bibliografie școlară.
Mansarda: cu șase – opt camere dotate cu băi și spațiu de gătit individual. Spațiul acesta se adresează personalului care asigură permanența (ex:institutori care pot fi studenți cu rezultate bune dar fără venituri suficiente, preoți pensionari care pot prelua și rolul de bunici).
Acestea sunt, în linii mari ceea ce ar fi necesar.
Desigur modificări impuse de economie, ergonomie, eficacitate, destinație, etc., se pot face fără a pierde însă din vedere scopul principal propus.
Consiliul Parohial

Proiecte aflate în derulare
Hristos – Cel Ce Se împarte tuturor şi niciodată nu se sfârşeşte!
Iniţiat în cadrul Şedinţei Consiliului Parohial din data de 14 aprilie 2010 acest program vine ca o continuare a programului social pilot desfăşurat în timpul Postului Mare sub numele Hristos Înviază şi pentru cei lipsiţi!
Acest program are ca scop fundamental ajutorarea familiilor cu probleme, nu doar financiare.
Prin acest program se urmăreşte identificarea cazurilor sociale din parohie care au nevoie de asistenţă: familii nevoiaşe, bătrâni singuri, copii defavorizaţi, şi punerea lor în legătură cu familii sau persoane care le pot ajuta direct. Acest demers are ca ţintă cunoaşterea şi re-cunoaşterea membrilor parohiei şi strângerea relaţiilor dintre fii aceleiaşi parohii. Asfel, ca metodă de lucru, fii parohiei sunt invitaţi şi direcţionaţi să pregătească hrană gătită în casă – specifică perioadei de an sau marii sărbătorii – şi să o ducă celor care au nevoie.
Rezultatul aşteptat al acestui program va fi permanentizarea lui prin organizarea unui centru social în curtea bisericii.
Cei ce doresc să se implice în cadrul acestui program o pot face contactând Cancelaria Parohială sau prin membrii Comitetului Parohial.
Activități desfășurate în cadrul programelor naționale ale Patriarhiei Ortodoxe Române
În cadrul parohiei noastre se desfășoară și progmele naționale de cateheză și prevenire a abandonului școlar Hristos împărtăşit copiilor, respectiv, Alege Şcoala!,
La nivel parohial, pentru perioada vacanțelor funcționează Centru Social-Misionar-Caritativ purtând numele Marile Vacanţe care să-şi desfăşoare activitatea în parcul din jurul sfântului lăcaş numit Grădina Apostolilor. Centrul Social-Misionar-Caritativ are ca centru și punct de pornire Biblioteca Parohială deschisă zilnic, conform cu programul bisericii. Publicul ţintă este format din elevii parohiei şi va fi deschis pe perioada vacanțelor tuturor celor cu vârste între 18 şi 80 de ani. În cadrul acestui centru cei care vor veni vor găsi aici cu titlu gratuit apă, ceai, cafea şi prăjituri/gustări şi vor putea desfăşura activităţi sportiv-recreative: şah, rummy, cărţi, tenis de masă, badminton, alte jocuri de societate.

Înapoi la listă