Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel - Herăstrău

Puterea rugăciunii

O femeie îmbrăcată sărăcăcios, cu o privire de om învins, a intrat într-o zi într-o băcănie. S-a apropiat cu umilinţă de stăpânul magazinului și l-a întrebat dacă nu ar putea să-i dea și ei pe datorie câteva alimente. I-a explicat cu glas ușor că soțul ei este foarte bolnav, că nu poate munci și că au şapte copii, care trebuie hrăniți.

Băcanul a privit-o cu dispreţ și i-a cerut să părăsească imediat magazinul. Având însă în gând nevoile familiei sale, femeia a insistat:

— Vă rog, domnule, o să vă aduc banii înapoi de îndată ce voi putea.

Băcanul însă i-a spus că nu-i poate da pe datorie, pentru că nu are credit deschis la magazinul său.

Lângă tejghea se mai afla un client care, auzind discuţia dintre cei doi, i-a spus băcanului că o să acopere el costurile pentru orice avea nevoie femeia. Băcanul a întrebat-o atunci pe femeie, parcă în silă:

— Ai o listă cu cumpărăturile de care ai nevoie?

Femeia a răspuns:

— Da, domnule.

— Bine, a spus băcanul, atunci pune-o pe cântar și eu o să-ți dau marfă de aceeași greutate cu lista.

Femeia, ezitând o clipă, cu privirea în jos, a băgat mâna în geantă și a scos o bucățică de hârtie pe care a scris ceva în grabă. Apoi a aşezat cu grijă bilețelul pe cântar, cu privirea tot aplecată.

Ochii băcanului și ai clientului milostiv priveau plini de uimire cum cântarul s-a înclinat spre partea cu hârtia. Privind la cântar, băcanul s-a întors ușor către client și i-a spus mormăind:

— Nu-mi vine să cred!

Clientul a zâmbit, iar băcanul a început să pună pe cântar alimente. Cântarul nu se echilibra, așa că băcanul a tot pus, din ce în ce mai multe alimente, până când pe cântar nu a mai încăput nimic. Băcanul privea spre cântar cu dezgust. A smuls bucățica de hârtie de pe cântar și a citit-o cu uimire. Nu era vorba de o listă de cumpărături, ci de o rugăciune, care spunea aşa: „Iubite, Doamne, Tu îmi cunoști nevoile, așa că le pun în mâinile Tale“. Băcanul i-a dat femeii alimentele, iar aceasta i-a mulțumit și a plecat din magazin.

Numai Dumnezeu știe ce greutate are o rugăciune.

Înapoi la listă